Duik in de rijke historie van MPD

MPD staat voor Menke, Poelmann en Drontmann. Drie Nederlandse familiebedrijven waarbij de liefde voor accessoires al generaties lang in het bloed zit. In 1999 bundelden deze drie specialisten hun krachten. Onder de naam MPD komt ruim 100 jaar aan vakkennis, kwaliteit en creativiteit samen.

Menke (1900)

August Menke vestigt in 1900 een fournituren groothandel en atelier in dameshoeden in Zwolle. In 1925 verhuist de groothandel, inmiddels gespecialiseerd in dameshoeden, naar Amsterdam. Aan de Herengracht, het centrum van de Nederlandse hoedenindustrie, vaart zoon Jan Menke een nieuwe koers. Omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog niet meer mogelijk is om hoeden te importeren, besluit hij om zelf hoeden te produceren. En met succes. Na de oorlog produceert het bedrijf maar liefst 10.000 dameshoeden per week. In 1978 verhuist het bedrijf, inmiddels onder leiding van kleinzoon Jan-Hein Menke, de fabriek en de groothandel naar de Haarlemmer Houttuinen en opent een showroom in het confectiecentrum. In de jaren 80 verhuist het bedrijf opnieuw, nu naar een modern kantoor met magazijn voor een nog betere logistieke bereikbaarheid in Amsterdam- Sloterdijk. In 1991 bundelt Jan-Hein zijn krachten met een andere Nederlandse hoedenfamilie: Poelmann. Inmiddels staat de vierde generatie, Menno Menke, alweer aan het roer.

 

Menke-Poelmann (1991)

In 1991 fuseerde het hoedenbedrijf van Jan-Hein Menke met het hoedenbedrijf van Joost Poelmann. De fabriek in Nederland wordt door Jan-Hein verkocht. Met het samenvoegen van beide bedrijven wordt de focus verder op China gericht waar de ontwikkeling en productie wordt ondergebracht. Het bedrijf maakte creatief en productief een enorme groei door.

 

Poelmann (1924)

Hoedenspecialist Poelmann ziet het levenslicht in 1924. Op de Herengracht in Amsterdam, vroeger het hart van de Nederlandse confectie, opent Koos Poelmann zijn eigen productiebedrijf. Met de leus ‘Angelique staat elke dame chic’, worden inkopers naar de showroom getrokken voor de modieuze hoeden van het merk ‘Angelique’, vernoemd naar mevrouw Poelmann. In 1969 neemt zoon Guus Poelmann het bedrijf over. Onder de naam Poelmann & Co confectie ruilt hij de grachten van Amsterdam in voor het confectiecentrum. Vanaf 1988 staat kleinzoon Joost Poelmann aan het roer. Onder zijn leiding fuseert Poelmann in 1991 met Menke.

Drontmann (1894)

De familie Drontmann is al vier generaties onlosmakelijk verbonden met textiel. In 1894 verkopen overgrootvader Johan Henri en zijn broer Anton Georg Drontmann paardendekens en plaids. Daarna specialiseert zijn zoon Gerard Drontmann zich in geweven zakdoeken, die hij importeert uit meer dan 35 landen, en hij maakt een start met shawlcollecties. Als Nederland na de oorlog kennismaakt met papieren zakdoeken, is het tijd om zich helemaal te gaan concentreren op sjaals. Geweven, gebreid en met name bedrukt. De derde generatie, George Drontmann voorziet boetieks door het hele land van stijlvolle accessoires geproduceerd in Europa. Daarnaast start hij met de verkoop aan grootwinkelbedrijven, ook in Duitsland en Zwitserland. Als zoon Joris Drontmann in 1984 het stokje overneemt, verlegt hij de focus van boetieks naar grootwinkelbedrijven en de productie van Europa naar India en China. Een gouden greep. Het bedrijf op de Prins Hendrikkade in Amsterdam groeit uit zijn voegen. De aankomst van de eerste containers uit China veroorzaakt een enorme verkeersopstopping. Tijd om te verhuizen naar een groter onderkomen aan de Basisweg in Amsterdam. Daar groeit het bedrijf uit tot een Europese shawlspecialist.

 

In 1999 wordt er middels een fusie tussen Menke Poelmann en Drontmann Shawls de basis gelegd voor een allround speler in modeaccessoires op de Europese markt. MPD Accessories BV is een feit. Er wordt een nieuwe pand gebouwd aan de Dukdalfweg in Amsterdam Sloterdijk waar het gefuseerde bedrijf zich zal huisvesten.

MPD: Menke, Poelmann en Drontmann

De afgelopen 100 jaar is er veel veranderd: de Nederlandse confectie heeft zich verplaatst van de Herengracht naar gebieden buiten Amsterdam. En veel concurrenten van toen bestaan nu niet meer. Toch is de focus op kwaliteit, creativiteit en vernieuwing van Menke, Poelmann en Drontmann altijd hetzelfde gebleven. De familiebedrijven delen niet alleen de liefde voor accessoires en een rijke historie, maar versterken elkaar op alle vlakken. Door in 1999 de krachten te bundelen, kunnen zijn nog beter inspelen op wensen uit de markt. Nu en de komende 100 jaar.